Que sera, sera

Det som skjer, det skjer

Perfekte brownies (på en halvtime)

Posted by Anita den februar 8, 2007

Har du opplevd at svigermor plutselig ringer og sier «Hei, vi er på vei, er der om en halvtime»? Eller enda verre – plutselig ringer på døra uten forvarsel?

Fortvil ikke! Her er redningen – og dette er så enkel at selv far kan klare det – som man sa før i tiden.

Aller først: Skru på stekeovnen – ca 200 grader er bra. Så tar du en kasserolle (eller kjele, som jeg ville sagt om jeg ikke hadde bodd i Trondheim de siste elleve årene) og setter den på en plate på full guffe. Sleng oppi trekvart pakke med smør (375 g) og mens dette smelter, måler du opp 7,5 dl (brunt) sukker, 3,5 dl kakaopulver (jeg bruker vanligvis drikkekakao fordi jeg ikke skjønner vitsen med å ha to kakaotyper i skapet, som er fullt nok fra før) og 4,5 dl mel. Oppi melet har du halvannen teskje bakepulver og halvannen teskje vaniljesukker; bland litt.

Nå bør smøret være smeltet, i hvert fall så godt som. Trekk kjelen av plata (om du ikke har funnet dette nødvendig tidligere), og ha oppi sukker og kakao. Rør godt.

Nå kommer turen til eggene (neida, jeg har ikke nevnt dem før, men jeg nevner dem nå, OK?): Ha i ett og ett egg, fire i alt, og rør godt mellom hver gang – vi vil ikke ha eggehviteklumper i kaka! Når alle eggene har fått samme skjebne som Lille Trille, og røra er jevn, kan du helle i melblandingen og røre den godt inn. 

Rosinen i pølsa er nøttene i kaka. Hakk 100-150 gram pecan- eller valnøtter (la lommeboka avgjøre) og rør inn i den nå tykke og seige røra.

Til slutt «heller» (det er ikke så lett å helle denne seige massen) du alt i en stor langpanne som du enten har smurt og melet veldig godt eller kledd med bakepapir. Fordel røra utover så jevnt som du klarer, og sett hele sulamitten inn i stekeovnen dersom den har rukket å bli varm (og det har den sannsynligvis).

I tyve minutter kan du nå enten konverse høflig med gjestene eller panikkrydde før de kommer – alt ettersom. Det er viktig at du klarer å måle denne tiden ganske nøyaktig, så dersom du ikke har en sånn fin alarmklokke beregnet på matlaging, så bruk alarmfunksjonen på mobilen eller noe annet passende.

Etter tyve minutter stikker du en skarp kniv ned i midten av kaka. Henger det igjen røre på kniven, gjentar du dette hvert minutt til det ikke henger igjen noe (rengjør kniven mellom hver gang). Ta langpanna ut av ovnen med en gang du oppnår ønsket resultat på knivtesten, og sett den på ei rist på benken. La kaka kjøle seg ned litt (hvor lenge avhenger av hvor travelt du har det) før du ruter den opp med for eksempel et pizzahjul. Bruk stekespade eller lignende til å løfte ut rutene. Legg dem på et fat og dryss melis oppå med en (te)sil.

Voilà!

(Dersom du skal ha med deg brownies på jobb eller lignende, anbefaler jeg å legge dem i en oppbevaringsboks med lokk kvelden i forveien – de blir ikke tørre, bare seige og gode).

Tradisjonen tro (OK, så er det bare andre gangen, men jeg har tenkt til å gjøre dette til en tradisjon, så bare klapp igjen), ramser jeg opp ingrediensene til slutt. Fordi du fortjener det.

Til en stor langpanne:
375 g smør
7,5 dl (brunt) sukker
3,5 dl kakaopulver
4 egg
4,5 dl siktet hvetemel
1,5 ts bakepulver
1,5 ts vaniljesukker
100 – 150 g pecan- eller valnøtter

Lykke til!

~

(Bildet er hentet fra flickr.com)

49 kommentar to “Perfekte brownies (på en halvtime)”

  1. Cathrine said

    Takk, Allikin!
    Dette skal prøves! Jeg er en av verdens verste brownie-bakere. Jeg trodde faktisk ikke det gikk an å feile med brownie – men den teorien kan jeg legge død nå, hardt og brutalt.

  2. Allikin said

    Jeg steker forresten IKKE i varmluft. Det er mulig resultatet blir bra allikevel, men jeg vil anbefale å bruke knivtesten på et tidligere tidspunkt.

  3. Allikin said

    Brownies kan definitivt feile. Den verste feilen er å steke dem for lenge. Om man steker dem for lite, kan man alltids si at det var fondant man forsøkte seg på.

  4. Avil said

    No føler eg at eg er på din banehalvdel.

    Eg merker meg kvar eg skal leite opp oppskrifta om eg treng, og så spør eg like godt midt i kakerøra: Kva meiner du med RSS-feeds?

  5. Allikin said

    Å, hjelp. Tast inn feed etter URL-en din – altså http://avil.wordpress.com/feed/ Dette er RSS-feeden til bloggen din. For å finne RSS-feeden til en post, gjør du det samme (taster inn feed på slutten av URL-en, f eks http://avil.wordpress.com/2007/02/07/amlet/feed ). Dette gjelder for wordpress.com. Anndre blogghoteller har andre systemer. Mange har en link i bloggen sin som man kan trykke på for å få feeden.

    Dersom man har en RSS-leser (finnes mange der ute, både online og PC-klienter), kan du abonnere på disse feedene og følge med på om det er oppdateringer.

    Det finnes en innebygd RSS-leser i Internet Explorer 7.0, forøvrig.

    Også finnes det sikkert mange artikler der ute som forklarer dette mye bedre enn jeg.

  6. Avil said

    No gjorde eg som du sa og det kom ein helsikes mengde kodar på skjermen. Ikkje heilt nyttig når oppdraget er å finne ut av kva blåggar ein sjølv har skrive kommentarar. Ikkje for meg i alle tilfelle, for eg er litt datastutt.

  7. impen said

    *nam*

    I morgen kan jo slikt betegnes som lovlig, for da er det lørdag.

  8. Allikin said

    Avil: Det er ikke for å finne det ut – men for å kunne legge til en feed når du kar kommentert, slik at du kan følge med i fremtiden.

    Jeg er skikkelig dårlig på å forklare dette.

    Imp: Ja! Nam!

  9. Avil said

    Det let seg ikkje forklare, trur eg.

  10. Avil said

    Ellers vil eg leggje til at frosne bringebær som ein lagar litt saus av til sjokoladedessertar er ein temmeleg enkel måte å oppnå lykke på. Og då meiner eg at ein skal vere om seg i august, ikkje kjøpe seg til frossenlykke på Spar. Dei bæra me har i hagen er rundt rekna ein million milliard gonger betre enn dei kjøpte.

  11. radiohode said

    Perfekte brownies på fire minutter: Sprint ned på supern, finn rett hylle, sleng en hundrings på disken og vips har du både brownies og vekslepenger. (Dette er versjonen for oss som ikke baker så mye.)

  12. Allikin said

    Brownies fra Sætre, eller hva det nå er, smaker ikke godt.

  13. radiohode said

    Vi som ikke baker selv tar det vi får.😐

    (Har vi egentlig noe valg?)

  14. Allikin said

    Nå vet du jo hvordan du kan bake selv, din latsabb.

  15. radiohode said

    Au! Den sved skikkelig. *snufs*

  16. Allikin said

    Nå har du jo bare verdens beste sjekketriks i bakhånda – vi damer vet å sette pris på menn som kan lage noe godt til oss – særlig om det inkluderer sjokolade.

  17. Kame said

    Jeg må bake. I dag. Enda vi skal på besøk til noen som sikkert har kakerester etter gårsdagens barnebursdag!

    Takk for pedagogisk oppskrift, søte Alli.

  18. Avil said

    Det tar ikkje så mykje lenger tid å opne mjølpose og kakaoboks enn det tar å opne dei der såkalla ferdigposane. Dei inneheld sjeldan meir enn mjøl, bakepulver og sukker likevel, og det kan ein raske saman sjølv utan vanskar.
    Det er som med den der posen med feridg pizzadeigpulver. Herregud.

  19. Allikin said

    Haha, ferdig pizzadeigpulver er bare verdens største vits.

    Men jeg tror antennehuet mente sånne ferdige brownies.

  20. Avil said

    Dei er eigentleg like latterlege.

  21. Allikin said

    Ja.

  22. Kristine said

    Takk for oppskrift.
    Jeg er en frik som liker å lage kaker. Det er faktisk noe av det jeg liker aller best i matlagingsbransjen (og jeg liker virkelig å lage mat). Problemet er bare at vi er litt for glade i å spise dem også..

    Tidligere kunne mannen min og jeg drite i konvensjonene og livlinjen og sette til livs de fjongeste kaker på livets mørkeste hverdager, men nå når vi har en liten knert som skal spise sunt og vitaminrikt (og som ikke har plass til så mye mer etter et saftig stykke brownie) blir vi dessverre nødt til å ta hensyn til det. Sukk.

    På den annen side skal vi faktisk ha besøk av mormor og morfar i dag, og da kunne det jo absolutt passe med brownies – kanskje det er lov selv om det bare er onsdag?

  23. Allikin said

    Såklart det er lov. Go for it!

  24. Hydra said

    Når du skriv stor langpanne, meiner du då faktisk stor langpanne? Slik som fyller heile omnen? For i alle oppskrifter eg prøver der stor langpanne er involvert, blir kakene alt for små.

  25. Allikin said

    Jeg mener stor langpanne. Om ovnen din er normalt stor, i hvert fall. Denne oppskriften er tilpasset stor langpanne. Brownies skal ikke være for høye.

  26. Allikin said

    Bare så du vet det.

  27. Hydra said

    Hm.

  28. Allikin said

    Hm meg her og der. Stol på meg.

  29. Sonja QoE said

    Mmmm – du lyver ikke. Har endelig fått prøvd disse, og nå er jeg mett, høy på sukker, lykkelig og litt kvalm. Takk.

  30. Allikin said

    Det er en fornøyelse å spre det glade budskap.😀

  31. Anonym said

    Midt i ovnen??

  32. Petra said

    Hei,
    ville bare si at nu har jeg bakt etter oppskrifta di et antall ganger, ofte med vri, men blir like glad hver gang jeg baker etter den.Dels fordi det blir veldig god kake og dels fordi det er morsomt å lese den:)
    tusen takk!

  33. I was wondering if you ever thought of changing the page layout of your

    site? Its very well written; I love what youve got to say.
    But maybe you could a little more in the way of content

    so people could connect with it better. Youve
    got an awful lot of text for only having 1 or two

    pictures. Maybe you could space it out better?

  34. My spouse and i felt quite cheerful when John managed to finish up

    his inquiry because of the precious recommendations he grabbed from
    your own blog. It’s not at all simplistic to simply find yourself giving

    freely information which usually other folks may have been trying to sell. And we acknowledge we have got you to appreciate for that. All the illustrations

    you’ve made, the simple website

    navigation, the friendships you will aid to engender – it is mostly overwhelming, and it’s

    making our son in addition to us feel that that theme is brilliant, and that’s

    tremendously vital. Thanks for the whole lot!

  35. Does your site have a contact page? I’m having a tough time locating it but, I’d like to

    send you an e-mail. I’ve got some recommendations for your blog you

    might be interested in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it improve over time.

  36. Thanks a lot for sharing this with all people you actually realize
    what you are talking about! Bookmarked. Please

    also talk over with my website =). We

    may have a link exchange contract between us!

  37. I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored

    material stylish. nonetheless, you command get got an nervousness

    over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly

    the same nearly a lot often inside case you shield this hike.

  38. Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Today bloggers publish only

    about gossips and net and this is really frustrating.

    A good

    website with interesting content, this is what I need.
    Thanks for

    keeping this web-site, I will be visiting it. Do you do newsletters?
    Cant

    find it.

  39. Hi there! This is kind of off topic but I need some advice from
    an established blog. Is it very hard to set up your own blog?

    I’m not

    very techincal but I can figure things out pretty quick. I’m thinking about setting up my own but

    I’m not sure where to start. Do you have any points or suggestions? Thank you

  40. I believe what you said was very reasonable. But, what about
    this? suppose you added a little information? I ain’t saying your content isn’t good.

    , however suppose you added a title to possibly get a person’s attention? I mean Perfekte brownies (på en halvtime) Que sera, sera is kinda plain. You should look at Yahoo’s home page and see how they create article
    titles to get viewers interested. You might add a video or a related pic
    or two to get readers interested about everything’ve got to say. Just my opinion, it could bring your posts a little livelier.

  41. Body wrap said

    Very great post. I simply stumbled upon your weblog and wanted to say that I have
    truly loved surfing around your blog posts. After all I will be subscribing to your rss feed and I hope you write once more very
    soon!

  42. This paragraph presents clear idea for the new viewers of
    blogging, that in fact how to do blogging and site-building.

  43. Koby said

    Nice blog here! Also your website loads up fast! What web host are you using?

    Can I get your affiliate link to your host?

    I wish my web site loaded up as quickly as yours lol

  44. school said

    Nice blog here! Additionally your site rather a lot
    up very fast! What host are you using? Can I get your affiliate hyperlink on your host?
    I wish my site loaded up as fast as yours lol

  45. Just want to say your article is as astonishing. The clearness in your
    post is simply cool and i can assume you are an expert on this subject.
    Well with your permission allow me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post.
    Thanks a million and please continue the enjoyable work.

  46. garcinia camboja

    Perfekte brownies (pÃ¥ en halvtime) « Que sera, sera

  47. What’s up i am kavin, its my first occasion to commenting anywhere, when i read this post i thought i could
    also create comment due to this brilliant article.

  48. Indira said

    Tremendοus issues herе. I’m ѵery happly to peer your article.

    Thanks so much and I am taking a look forward to contact you.
    Will you kindly drop me a mail?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggers like this: